De forsvundne – Hedens sidste fortællere

Nomineret til årets historiske bog 2011

evald tangEvald Tang Kristensen var en folkemindesamler i verdensklasse. Palle Ove Christiansen tog på en moderne opdagelsesrejse i hans spor.

I Danmark har vi verdens største folkemindeindsamler, Evald Tang Kristensen, der indsamlede folkesagn og fortællinger i slutningen af 1800-tallet. Tang Kristensen vandrede rundt på den jyske hede lige før de store forandringer satte ind med hedens opdyrkning.

De forsvundne HR

Palle Ove Christiansen: De forsvundne Hedens sidste fortællere, Gads Forlag 2011

palle (1)Den nutidige folkemindeforsker, Palle Ove Christiansen fulgte Tang Kristensens ruter gennem flere år, og det er der kommet en bog ud af: “De forsvundne, Hedens sidste fortællere”.

Selv om der boede folk på heden, så boede de spredt. Tang Kristensen vandrede rundt i et af de mest folketomme områder af landet. Palle Ove Christiansen har som forsker bl.a. beskæftiget sig med almindelige menneskers dagligliv i 1800-tallet og har skrevet flere bøger: Kulturhistorie som opposition, Samleren 2000 og en bog om to slags sjællandske bønder omkring landboreformerne; om dem der ville frem og dem der lod stå til: Lykkemagerne, Gyldendal 2002.