Istedløven – et politisk dyr

Istedløven vender i efteråret 2011 tilbage til Flensborg efter en lang tur til Berlin og København og gennemgår forhåbentlig en forvandling fra stridssymbol til et sted for historisk eftertænksomhed. Istedløven forbindes som regel med 1864. I denne fortælling er det året 1858 der ses som det afgørende år.

I 1858 fik den nationalliberale politiker Orla Lehmann ideen til løven.

Metalkonservator ved Nationalmuseet i Brede, Torben Holst ved siden af det nypatinerede hovede af Bissens  ca. 3000 kilo bronzeløve.

Metalkonservator ved Nationalmuseet i Brede, Torben Holst ved siden af det nypatinerede hovede af Bissens  ca. 3000 kilo bronzeløve.

Istedløven var en politisk provokation fra starten i den spændingsfyldte dansk-tyske stat, der netop havde gennemgået en borgerkrig og som havde mere brug for forsoning. Hvorfor handlede de toneangivende danske politikere som de gjorde? Historikeren Hans Vammen og konservator Torben Holst medvirker.

Litteratur: Istedløven – Et nationalt monument og dets skæbne.Hans Vammen. Københavns Universitets guldmedalje i 1967 på en afhandling om den nationalliberale Joachim Frederik Schouw Har beskæftiget sig med dansk idé- og mentalitetshistorie i det 19.århundrede. Lektor ved Københavns Universitet til 2005.
Redaktion Bjørn Poulsen og Ulrich Schulte-Wülwer. Poul Kristensens Forlag 1993.