PET og den kolde krig

Rasmus Mariager. Billedet er fra Saxo-instituttet på Københavns universitet. Herren der overvåger Rasmus Mariager fra væggen er historikeren Kristian Erslev ( 1852-1930), der både i sin samtid og i eftertiden er betragtet som grundlæggeren af moderne historievidenskab.

Den kolde krig har afløst Danmarks besættelse som tumleplads for politisk engagerede.
Bøger om den kolde krig vækker udbredt interesse også selv om de er skrevet af seriøse historikere.

Festskrift til historikeren Poul Villaume.:”Nye fronter i den kolde krig”, redigeret af Carsten Due-Nielsen, Rasmus Mariager og Regin Schmidt, Gyldendal 2010.

Den kolde krig og Danmark, leksikon, redaktion John T.Lauridsen, Rasmus Mariager, Thorsten Borring Olesen, Poul Villaume. Gads forlag 2011.
“PETs overvågning af protestbevægelser 1945-1989” kan bl.a. bestilles via Justitsministeriets hjemmeside: www.jm.dk

Rasmus Mariager er historiker, post.-doc og han har sammen med sin kollega Regin Schmidt undersøgt PETs overvågning af protestbevægelser 1945-1989. Resultatet foreligger i form af en omfattende bog, PET-kommissionens beretning bind 10.
Hvad lavede Politiets Efterretningstjeneste? Hvem var ansat og hvordan så deres verdensbillede ud ?
På Københavns Universitet verserede der forestillinger under studenteroprøret om, at PET var overalt ? En enkelt mand overvågede Venstresocialisterne da det gik hedest til med splittelser og opdelinger, fortæller Rasmus Mariager, der sammen med Regin Schmidt har haft en priviligeret adgang til materiale offentligheden ingen adgang har til.